Nelson Mandela Festival

Nelson Mandela Festival (samba) en Queen Election (streetfunk)

Het weekend van 16 en 17 juli was een weekend zoals weekend van samba in de zomer eruit moet zien: 3 optredens! Zondag hadden we 2 optredens, hoewel 1 voor samba en 1 voor streetfunk, maar dit terzijde.

De bewuste zondag begon voor de samba in de ochtend met de reis naar Rotterdam voor het eerste optreden voor Nelson Mandela festival. Ge-5-en zaten we opgepropt in de stationwagen van Judith tussen de veren. Soesje, het hondje van Charissa en tevens onze mascotte zorgde tijdens de reis voor het nodige vertier, jammer dat ze net in slaap viel toen we er waren…

Maar goed we werden een tent in geloosd waar ook een andere groep inzat. Zij gingen in deze tent die half in de zon stond nog even oefenen, terwijl wij tegen de kant gedrukt werden en al hinkelend op één sambaschoen met een omkleedruimte ter grootte van één stoeptegel ons in de groen-blauwe bikini’s probeerden te hijsen.

Vlak voor het optreden nog even snel bedacht dat we gingen dansen zoals we bij het salsafeest deden (stukje salsa, stukje Caribisch, stukje samba, stukje freestyle). Dit ging vrij goed. Daarna, al zwetend, terug naar de benauwde tent. Ene Willy was daar ook en blijkbaar gingen we nog een show geven in de pakjes die we met de parade aan zouden hebben, namelijk gouden-met-blauwe-rand-rokje, blauw haltertopje, gouden kraag en gouden hoofddeksel met blauwe boa eruit. De lange goudgele voile die we om onze handen zouden hebben en mooi achter ons aan zou wapperen bleek toch iets langer te zijn, namelijk zo lang dat we met onze handen een bamboestok met de voile eraan vast moesten vasthouden. Dat zou dus 1 grote struikelpartij kunnen worden. Gehandicapt door de grote hoeveelheid gele tule begaven we ons weer naar het podium, waar we visoenen voor ons zagen waar het 1 grote vechtpartij met het goudgeel kon worden. Maar dat bleek wel mee te vallen zolang je de bamboestokken horizontaal of boven je hoofd hield, waardoor de stof onder je voeten vandaan bleef en een glijpartij bespaard bleef. Dat lukte en onze armen hadden een goede workout gekregen door het gewicht van de bamboestokken (hoewel niet zwaar, toch zwaar genoeg!)! Toch mooi dat je dat gratis meekrijgt, toch?

Na het optreden moesten we ons haasten naar het volgende optreden, de Queen Election voor het zomercarnaval. Ditmaal met de streetfunkgroep. We hadden weer dezelfde pakjes aan, gelukkig zonder al die gele tule. Op weg naar het podium, konden we ons vergapen aan alle mooie koninginnen en de mooie wagens die ze achter zich slepen. En daar ontmoetten we onze queen, Lamya, stralend in een mooie jurk en een visagist aan haar ene zijde en de camera’s van The Box aan de andere zijde. Zij werd namelijk opgenomen voor het programma ‘Mocca’.

Onze presentatie van onze queen ging als volgt: Het begon met mysterieuze muziek en een groot wit scherm waar een schaduwspel achter te zien was van de queen (in werkelijkheid Lamya’s buikdansende vriendin Handan) die aan het baden was, Mireille en Almina hielpen daarmee met kruiken water. Voor het doek was Willy iets met vuur aan het doen in zijn mooie carnavalskostuum en schmink. Daarna reden ze het scherm vliegensvlug weg en kwam de tweede intro: Judith, Tanja, Mirelle en Nadia dansten het podium op. Na wat heupgezwiep en ge-body-roll op de tweede intro buikdansmuziek, draaiden we ons naar de zijkant van het podium. Toen werd de muziek (nog) vrolijker en kwam de queen (ditmaal wel Lamya) op, in carnavalsjurk met een groot Toetanchamon-masker achter zich. Ze zwaaide, danste en glimlachte naar de jury. Daarna reed ze haar masker weer naar achter en kwamen wij 6-en weer tevoorschijn. We begeleidden haar met allemaal stukjes dans uit de Afrikaanse dans en met sambastukjes, waarbij de queen in het middelpunt stond te swingen. Aan het eind deed ze een stukje met ons mee tot aan de eindpose waarbij zij in het stralende middenpunt stond, en wij ons omheen hadden gedrapeerd.

Ondanks dat we dit allemaal op laatste moment hadden geoefend, ging het eigenlijk heel goed! Daarna konden we, al zwetend in de hete hal, nog wat andere queen-in-carnavals-kostuum-presentaties bekijken. Op 1 of 2 groepen na stelde de rest eigenlijk niet zoveel voor, daar werd op cliché-carnavals nummers gedanst zonder enige choreografie en structuur. Bij eentje zakte de jurk de hele tijd af, dus daar zat je alleen maar te wachten tot het weer zover was dat ze dat ding weer ging ophijsen.

Na muziek van een brassband en een lang verhaal van de queen van vorig jaar kwam de uitslag. Onze carnavalsgroep Nubian Queen werden 1e voor beste carnavalsshow, 3e voor mooiste kostuum en Lamya werd queen numero 2! Dat was de extra trainingen wel waard, toch!

Toen konden we ons, al zwetend, weer proppen tussen alle headpieces, kralen en veertjes en al zwetend reden we weer richting Amsterdam. Een dag waarmee we zomaar een gratis sauna hadden meegepikt door al dat gezweet!

Updated: augustus 16, 2016 — 12:03 pm